↑ Åter till Travtermer / Travbegrepp

Galopp

Få saker är så tråkiga inom travet som då den häst du tror på ägnar sig åt galopp och därmed förspiller sina chanser att vinna loppet. Hästar är ju precis som du och jag individer med sina egna personlighetsdrag. Vissa är mycket lugna och trygga och försvarar sig sällan eller aldrig med galopp. Andra kan däremot galoppera vid minsta lilla störning. Du kan se i travprogrammet om en häst galopperat i tidigare lopp om det står bokstaven ”g” bakom sluttiden från tidigare starter. Rent speltekniskt så spikar jag inte gärna en häst som kommer från att ha galopperat såvida det inte finns bra förklaring till det. Ibland kan det röra sig om att hästar störs av medtävlare och då är det ju inte hästens fel. Många gånger beror det dock på att en häst kan ha dolda skador eller besvär som kanska inte visar sig i lugna tempon utan framträder först då den anstränger sig maximalt så som den gör i tävlingsloppen.

Generellt ska man tänka på att i svenska travlopp som startas med voltstart så innebär startspåren 2, 4 och 5 att hästen måste vända mycket snävt i startmomentet för att komma iväg och detta moment medför en kraftigt förhöjd galopprisk och vissa hästar klarar helt enkelt inte av det. Det bästa spåret att ha för en galoppbenägen häst i voltstart är spår 1 då man där själv får styra volten. Även spåren 3, 6 och 7 ger mjukare vändningar i startmomentet.

Vid autostart däremot kan det vara stressigt för osäkra hästar att ha något av spåren 1 till och med 5 bakom bilen då det kommer många hästar runt omkring dessa spår då konkurrenterna kommer upp vid sidan i maximal hastighet detta kan göra att vissa hästar galopperar. Ibland sympatigalopperar hästar dessutom då de ser någon häst bredvid göra detta. 

Vissa hästar är mer galoppben än andra vilket ofta framgår av hästens tidigare resultatrad så ser du bokstaven ”g” bakom tidsangivelsen i programmet på hästens senaste starter så ska detta tas i beaktning och ses som en stor negativ varning. Startspåren har dessutom stor betydelse då spåren 2,4 och 5 i voltstart innebär att hästen måste vända väldigt snävt i startmomentet och vissa hästar klarar detta mycket dålig med galopp som följd. Detta framgår ofta av hästens historiska starter men jag brukar även försöka läsa tränarintervjuer om hästen där sådant ofta kommenteras. Generellt är franskstammade hästar lite mer galoppbenägna är amerikanska hästar. Jag själv spikar mycket ogärna en häst som galopperat i föregående start då det kan vara ett tecken på att hästen har någon dold skada eller att man inte lyckats balansera hästen ordentligt. 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>