↑ Åter till Travtermer / Travbegrepp

Jänkarvagn

Jänkarvagn är en typ av sulky som blivit mycket omdiskuterad de senaste åren. Det kan vara besvärligt att få information om vilka ekipage som går med jänkarvagn och inte vilket är ett problem idag. På utmärkta och spelvänliga Axevalla travbana har man emellertid gått så långt att tränarna numer i samband med barfotaanmälningen även får svara på frågan om deras hästar ska tävla med jänkarvagn samt om det är första gången i respektive hästs karriär. En strålande bra service av Axevallatravet verkligen. Det förefaller nämligen som att den effekt en så kallad jänkarvagn har kan vara riktigt avgörande på vissa hästar.

Jänkarvagnen skiljer sig från mer traditionella sulkys på några sätt som jag ska beröra här:

1: De är lite tyngre och längre vilket ger en högre stabilitet. I gengäld så blir en  längre vagn svårare att byta spår med och framför allt är det mycket svårt att använda jänkarvagn i voltstart från spåren 2, 4 och 5 då dessa innebär snäva svängar.
2: De är dessutom aningen smalare generellt vilket sparar distans i kurvorna. Detta kan dock bli problematiskt för vissa hästar som har en yvig aktion och då kan slå i sulkyn med sina bakhovar vilket i sin tur blir stressigt för hästen som då kan bli het och galoppera.
3: Navet i deras hjul sägs rulla lättare även om detta snarare då förefaller vara en kvalitetsfråga.
4: Vissa ‘vanliga’ sulkys har en tendens att ploga lite medan jänkarvagnarna anses gå rakare framåt vilket då i sin tur minskar friktionen mot underlaget.
5: Intressantaste och mest avgörande detaljen är dock att de ‘lyfter’ hästen genom att tyngdpunkten hanmar längre bak över hjulen. Du kommer se vissa kuskar nästan ligga i sulkyn vilket då förstärker denna effekt genom att de ytterligare förflyttar tyngdpunkten bakåt. Denna faktor är alltså starkare hos vissa kuskar än andra beroende på deras körstil vilket jag berör för respektive kusk under fliken travkuskar i de fall de är mera specialiserade på att köra med jänkarvagn.
6:De saknar sidostänger vilka kusken annars kan använda för att stötta och styra hästen i loppen, en minusfaktor.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>