↑ Åter till Travkuskar / Travtränare

Lutfi Kolgjini

Lutfi Kolgjini är idag vår mest profilstarka travtränare och jag vill påstå att ‘Ludde’ som han kallas är för travsporten vad Zlatan är för fotbollen. Helt enkelt en vandrande reklampelare som gör och har gjort kollosalt mycket nytta för själva travsportens väl och ve. Han är känd för att alltid ge oss sin sanning och då kommer den inte inlindad i socker utan levereras rakt och tydligt även om budskapen ibland kan vara kärva. Han kämpar alltså starkt för vad han tror på och för det förtjänar Ludde den största respekt. Vi kunde häromåret se en mycket välgjord dokumentär där vi fick följa med till Lufti Kolgjinis hemtrakter Albanien och Kosovo som han sitt ursprung ifrån. Mitt bestående minne från den dokumentären var ändå att det på ett osvikligt sätt framgick att den känslosamme Kolgjini främst drivs av den djupa kärleken till de fantastiska hästar han föder fram, de är hans vänner. Genom sitt energiska och rättframma sätt så rör Lufti Kolgjini annars ofta upp känslor och vad han än företar sig så gör han det verkligen med själ och hjärta. En klok vän till mig sa en gång att det är ‘bättre att lämna ett dåligt intryck än inget alls’ och detta är ord som för mig mer än väl stämmer in även på Ludde då han inte lämnar någon oberörd. Därmed inte alls sagt att det är dåliga intryck han efterlämnar, tvärtom men du kan alltid vara säker på att han lämnar ingen oberörd. Vi ser ett närmast totalt engagemang från honom oavsett vad han företar sig. Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger ‘ Om livet ger dig en citron, gör saft av den’ och så upplever jag det med Ludde. Han har inte sett stekta sparvar komma flygande utan verkligen fått kämpa stenhårt för att bli den internationellt erkända profil han är idag. Jag delar här in min beskrivning av Ludde i tre delar, uppfödaren, tränaren och kusken.

Vad gäller själva uppfödarrörelsen så har Lutfi Kolginis stora hjärta alltid klappat lite extra hårt för unghästarna. För er som inte redan hört Luddes sommarprat från radions P1 så kan jag rekommendera det och du hittar det här om du sitter vid en dator. Där får vi bland mycket annat ta del av den smått osannolika historien om en av tidernas främsta avelshingstar Viking Kronos. Det är fel att påstå att Viking Kronos inneburit allt för Lutfi men klart är att hästen ändå haft en enorm betydelse inte bara för Luddes egen tränarrörelse utan även för den svenska aveln i stort. Våra startlistor till V75 formligen vimlar av fina avkommor med blodslinjer efter denna magiska och mytomspunna häst i sig. I tider där uppfödarna blivit alltför få så ökar givetvis trycket på dem som finns kvar och ingen kan säga annat än att Ludde verkligen drar sitt strå till stacken när det gäller att hålla svensk travsport kvar i världseliten.

Talar vi sedan om själva tränarrörelsen så huserar Ludde på en magnifik träningsanläggning i Skåne som heter Vomb där det bjuds utmärkta träningsmöjligheter. Det är närmast en garant när det gäller stall Kolgjini att det alltid ska vara vältränat när hästarna kommer till start. Det är ingen slump att han fått fram hästar som Going Kronos, Revenue, Raja Mirchi bland många andra och tagit dem till segrar i de allra största loppen. Talang kommer man bara så långt med och därefter krävs det minutiös träning vilket Ludde till fullo behärskar.

När vi sedan kommer till kusken Lufti Kolgjini så talar elaka tungor under stundom om att det finns för många galopper i programraderna när Ludde kör men jag tycker man snarare ska vara oerhört tacksam för den exempellösa vinnarinställning han visar i löpkörningen. Ludde vantrivs som ingen annan då han sitter instängd i tredjepar invändigt och få om ens någon är lika segersugen som han. Detta avtecknar sig inte minst i hans kuskstatistik som år efter år har samma lutning med väsentligt fler segrar än andra och tredjepris. Visst kostar det säkert en och en annan galopp att satsa så hårt som han gör men det ger ännu fler segrar tillbaka och Ludde är i den bemärkelsen en spelares största dröm då han alltid går för seger om man så bara tävlar om en matkasse. Som kusk så har Ludde lyckats med det smått osannolika att närmast bygga sig ett varumärke bland konkurrenterna som säger att ‘släpper du spets till mig så lovar jag att du får chansen till slut’. De flesta kuskar gör ju annars allt som står i sin makt för att hålla hästen i vinnarhålet instängd ändå tills det är klart att denne inte kan hinna förbi. Sportslige Ludde däremot har valt ett annat synsätt i det att han alltid försöker köra undan för att ge luckan till den som överlåtit spets. Visar det sig sedan att denne har kraft och mod att spurta förbi så är det så och inget Ludde eller jag förlorar sömn över. Han litar helt enkelt på att han har tränat sina hästar på ett sätt som gör att de även ska kunna stå emot hästen i vinnarhålet när denne kommer och påfallande ofta slutar det ju oxå i vinnarcirkeln för Ludde. Själv tycker jag att detta sätt att resonera i loppen varit smått genialiskt av Ludde då det faktiskt många gånger ger honom stora fördelar i loppen och för mig är alltså denna oortodoxa taktik en delförklaring till Luddes utmärkta kuskstatistik. En annan är självfallet att han är en vansinnigt skicklig travtränare som har välstammade hästar. En annan kuskegenskap som jag ofta tycker är förbisedd hos Ludde är hans enorma skicklighet i voltstartsmomentet. Han är en ruggigt bra voltkusk och kommer ofta iväg snabbt även från de svåra startspåren vilket ju kan vara loppavgörande då spetsen bara blir viktigare för varje år.

Jag skulle till och med sträcka mig så långt som att säga att avsaknaden av Lutfi Kolgjini skulle vara större om han slutade än det tomrum monstertränaren Åke Svanstedt lämnade efter sig när han för en tid sedan lämnade Sverige. Ludde har till skillnad från Åke ju en förmåga att inte bara finnas i händelsernas centrum utan att även hantera medierummet som om han vore en världsvan rockstjärna. Han har ett oerhört publikfriande sätt att uppträda och uttrycka sig både på och utanför banan och lämnar alltid rubriker efter sig till journalistkårens vilda förtjusning. Klart är att trav är aldrig tråkigt när Ludde står på startlinjen och jag hoppas han aldrig slutar köra lopp och träna häst.

 

Nyheter om Lutfi Kolgjini:

141226 V75 intervju stall Kolgjini 26 december 2014 10 Quick Fix gjorde det bra senast men det blev väldigt ryckigt kört och han kunde inte rå på den som vann riktigt då. Quick Fix går fortsatt i jänkarvagn men idag ska vi testa honom med norskt ...

141129 V75 intervju Lutfi Kolgjini 29 november 2014 Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning sju gånger. Och givetvis funderar han på en åttonde inteckning.
Lutfi Kolgjini har fem hästar med i det stora tvååringsloppet på lördag…

141118 Lutfi Kolgjini om Mosaique Face Lutfi Kolgjini har samma planer med Mosaique Face som tack vare sin högre prissumma har större chans att komma med även utan framgångar i ovanstående lopp …

141025 V75 intervju Lutfi Kolgjini 25 oktober 2014 Jag har fått en pratstund med lördagens store huvudperson Lutfi Kolgjini som tålmodigt tar sig tid för mina frågor. Du kan för övrigt läsa lite mer om Ludde om du klickar här. Lutfi Kolgjini har fem hästar till start inom V75 på lördag och meddelar mig följande information om sina adepter:

141018 V75 intervju Lutfi Kolgjini 18 oktober 2014 Lutfi Kolgjini körde ett svenskt rekord med en tvååring på Jägersro på tisdagskvällen. En bra uppvärmning inför lördagens stora tvååringslopp Svampen i Örebro V75. Landets unghästspecialist nummer ett har många tvååriga travare i stallet…Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>