↑ Åter till Travkuskar / Travtränare

Stig H Johansson

Stig H Johansson anses med rätta vara Sveriges största travprofil genom tiderna och hans meritlista talar verkligen för sig själv med bland annat sex Elitloppssegrar, vinst i Prix D’Amerique 1993 samt en förteckningar av årgångstitlar som är så lång att internets lagringsutrymme knappt räcker till. Han är helt enkelt den typen av person som inte söker rampljuset utan snarare hamnar i det helt genom sina prestationer. Stig H Johanssons hela gärning präglas av en spikrak ryggrad, oinskränkt integritet och en klinisk professionalism om går utanpå det mesta även utanför travvärlden. Om svenska folket skulle ombes att associera en person med travet så är jag säker på att detta de flesta skulle söga Stig H Johansson. Hans ord och omdöme väger så tungt att de faktiskt många gånger ses som närmast prejudicerande för sporten. Jag tar upp ett par olika situationer för att få er att förstå udden av hur stor denne levande legend fortfarande är. ‘Case in point’ här tycker jag kan vara att dåvarande konkurrenten och stortränaren Åke Svanstedt valde att kalla in Stig H Johansson som oberoende expertvittne i den så infekterade grisfösarrättegången 2009. Stig hade själv inget som helst att göra med denna sorgliga historia men på det faktum att han kallades in som referensvittne säger något om den enorma respekt Stig åtnjuter från kollegor och branschen i stort. Det andra aktuella exemplet jag väljer att ta upp är den oreserverade vördnad Stig alltjämt åtnjuter från publiken som visades i samband med hans bejublade seger som kusk i det lågt doterade jippoloppet Ahlsell Legends 2015 under Jubileumspokaldagen 2015 där Stig H Johansson drog ner betydligt större ovationer och känslostormar än vinnaren i själva huvudloppet den dagen. Jag var själv på plats och kan intyga att stämningen var elektrisk och större vingslag från historien får man verkligen leta efter på en travbana. Jag har själv haft förmånen att få träffa på Stig vid ett antal tillfällen och kan intyga att skärpan är lika intakt som någonsin.

Våren 2013 drabbades verksamheten av ett mycket hårt slag efter ett mycket uppmärksammat uppbrott initierat av tidigare givne förstemannen och högra handen Reijo Liljendahl som då valde att starta i egen regi samtidigt som han fick flera namnkunniga hästar med sig i den flytten. På avstånd undrade då somliga om Stig H Johansson skulle välja att dra sig tillbaka men nestorn ville annorlunda och även om stallet idag på Stora Alby idag är lite mindre så är man i allra högsta grad konkurrenskraftiga. Numer flankeras Stig H Johansson av populäre och mycket lovande Ville Karhulahti som tar ett allt större ansvar i stallet. I tillägg till det så har Stig H en närmast unik relation till elitkusken Erik Adielsson som sedan länge är självskriven förstakusk i stallet.

Apropå kusk så måste Stigs färdigheter och meriter omnämnas även på detta fält även om det är mindre intressant för oss spelare idag då han sedan länge lagt körspöet på hyllan. Här talar vi om en man som noterats för fullständigt oslagbara 27 raka kuskchampionat på riksarenan Solvalla. Det är egentligen inte rättvist att jag recenserar Stig H som kusk då jag endast fick uppleva hans avslutande sex år som kusk men från denna tid tar jag med mig begreppet ”kontrollerad dödens” då Stig hade en sällsynt hög träffprocent de gånger han valde att lägga sig lugn utanpå ledaren för att därifrån närmast paralysera hela fältet med sina vältränade hästar. Exemplen på detta var så många att inget enskilt lopp behöver nämnas men det smarta var att så få generellt är intresserade av just den positionen att själva initiativet att köra fram dit många gånger kan vara ett vinstgivande drag i sig. Det bygger givetvis på att tränararbetet är korrekt utfört och den biten hade ju Stig själv sett till att sköta på bästa sätt.

På senare år har vi fått ta del av Stigs skarpa blick då han flitigt anlitats som expert i TV4-sändingarna där han förklarar stort som smått för oss oinvigda spelare. Många gånger har man önskat att personerna vid hans sida hade begränsat sin egen svada för att istället släppa fram relativt lågmälde Stigs ord då det är dessa som varit det intressanta med sändningen. Jag avrundar med dessa ord genom att konstatera att det sista kapitlet i framgångssagan Stig H Johansson ännu inte är skrivet och han plockar fortfarande fram ena toppindividen efter den andra i sin verksamhet vilket man måste beundra.