«

»

Jan 13

V75 tips ATG lördag 14 januari 2016 Jägersro

På lördag dukar Jägersrotravet upp till V75 fest och förutsättningarna ser gynnsamma ut på förhand. Som vanligt kastas ett öga på utfallet av mina V75 tips i lördags där Örjan Kihlström som väntat vann ett par lopp men dessvärre inte med mina spikar där det slutade med startgalopp för den ena och en tveksam prestation hos den andra och det duger aldrig på en lördag. Lördagens store man var däremot Claes Sjöström som stod för omgånges båda skrällar Kenzi och Cut Him Some Slack och dessa båda skickade upp utdelningen en god bit över tvåhundratusen. I övrigt framhålls det norska styrkefenomenet Moe Svarten som trots en stor tappstart relativt enkelt kunde plocka in fyrtio meter på starthästarna i kallblodsloppet och detta var den häftigaste prestationen under dagen. Gamla lopp har ingen blivit rik på så vi går istället över till veckans V75 tips.

Uppdatering fredag: ATG har nu lagt upp sitt populära intervjublock.

Uppdatering fredag: Björn Goops V75 tips är egentligen mest relevanta då han själv ej deltar i omgången men lägger ändå upp klippet:

Utmärkande för Jägersrotravet är den ovanligt kraftiga fördelen med att leda loppet ur sista sväng vilket till viss del kan bero på att stallbacksutfarten kommer direkt i kurvan efter målgång och detta kan verka motiverande för vissa hästar. En mer trolig orsak är doseringen i slutsvängen som verkar ge innerspåret en extra skjuts ur slutkurvan relativt spåren utvändigt vilket kan ge några meters extra försprång då ledaren får farten med sig på ett bättre sätt. I övrigt ska du tänka på att man har en vinklad startbilsvinge vilket ger fördel åt spåren sex, sju och åtta bakom bilen. Det krävs dock en mycket snabb häst för att kunna dra nytta av denna fördel har det visat sig och mer tröga hästar riskerar istället att bli hängande i spåren så för dessa kan det rent av vara till nackdel då det inbjuder till laddning från början.

När det gäller själva omgången så hade många sett fram emot att få se Nuncio dyka upp med så blev det icke utan vi får nöja oss med Prix D´Ameriquedeltagaren Anna Mix vilken jag faktiskt står över denna gång då preparelopp aviseras där. Båda spikarna förutsätts leda sina lopp runt om. Vi går in på mitt V75 tips istället.

V75 tips ATG lördag 14 januari 2016 Jägersro

Avdelning 1: A:4,6 B:5,2,8 C:10,11,12,3 D:1,7,9
Avdelning 2: A:2,3 B:13,15,5 C:8,9,10,14,7,11 D:1,4,6,12
Avdelning 3: A:2,4,3 B:8,9,12 C:7,5,1 D:10,6,11
Avdelning 4: A:1 B:7,10,9,11 C:8,6,5,12 D:2,3,4
Avdelning 5: A:2,4,1,10 B:7,6,9 C:3,5,11 D:8,12
Avdelning 6: A:2 B:- C:5,8,3,1,9,10,11 D:4,7,6,12
Avdelning 7: A:6,3 B:15,13,12 C:10,7,1,2,11,14 D:9,4,5

V75 Systemförslaget är på 240 rader och kostar 120 kronor att lämna in på ATG.se. Hos ATG ombud tillkommer inlämningsavgift.

V75 1: Klass 1, 2640 meter autostart

Min rank: A:4,6 B:5,2,8 C:10,11,12,3 D:1,7,9

Spetsstriden: Här bör 5 Uncle Tupelo ganska enkelt hitta till plankan först av alla men över lång distans får Robert Bergh sedan överta med starke 4 Aileron när frågan ställs efter en bit.

Analys: V75 omgången inleds med det mest givna låset du kommer hitta på lördag. Den vågade spikar Robert Berghs 4 Aileron som står bra till för att ta över ledningen här. Den långa distansen klara hästen av utan problem samtidigt som stallformen är stigande hos det tidigare formsvaga Åbystallet. Ändå är jag inne på att fältet inrymmer en ännu bättre häst varför jag dubblar. När stall Johan Untersteiner dessutom managerar spetsfavoriten 5 Uncle Tupelo så kan det bli så att Robert ges lite extraspår längs vägen innan spetsen lämnas över. Uppdatering fredag: Här kan du läsa en intervju med Robert Bergh.

Det uppenbara motbudet är så klart Johan Untersteiners eget val i loppet 6 M.T King Of Cash som visat sig vara en riktigt stark krabat och han är mer distansgynnad än min tipsetta så tanken att stå över honom slogs tidigt ur hågen hos mig. Jag känner mig helt trygg med låset på 4 Aileron och 6 M.T King Of Cash och det är lika effektivt som tråkigt.

V75 2: Lärlingslopp, spårtrappa, 2140 meter autostart

Min rank: A:2,3 B:13,15,5 C:8,9,10,14,7,11 D:1,4,6,12

Spetsstriden: Tipset bygger på att Henriette Larsen skickar snabbe 2 Bellino B till spets direkt för att sedan köra där.

Analys: En öppen spårtrappa där tipsettan var enkel att utse då skickliga Henriette Larsen nu får chansen bakom Conrad Lugauers startsnabbe 2 Bellino B som mycket väl kan hålla undan hela vägen. Given förstahäst i loppet men garderingen är lika given för mig. Senast skars mållinjen med gott om kräm kvar i linorna så formen är det inget fel på.

Ett tidigt motbud finns i Jörgen Mårtenssons formkort 3 Secret Mission som definitivt ska ses med chans här. Oskar Kylin-Blom tillhör de vassare kuskarna i fältet och från ett fint läge serveras hästen en bra lopp. Senast reparerade han en galopp på förtjänstfullt sätt och Muscle Yankee-sonen kan säkert bli en otrevlig överraskning för många spelare på lördag men inte för mig.

Ni som följer Travtipset vet att jag gillar spår tretton i alla spårtrappor och den här gången drog Pär Hedberg vinstlotten med sin vassa märr 13 Diva Deo som har fart nog för att sätta grabbarna på plats om det bara skulle klaffa lite längs vägen. Hästen har visat sig räcka alldeles utmärkt i lördagskonkurrens och räds inte grabbarna alls. Senast avgjorde hon på starkt sätt ute i spåren.

Att 15 Hank Von Håleryd är bästa hästen råder knappast någon tvekan om och när vasse Kevin Oscarsson sitter upp i jollen så kan man ju tycka att det ska vara spikläge men det är inte ofta du ser hästar vinna från spår femton i dessa lopp varför jag lägger ner det bästa ekipaget en bit i min ranking. Ändå vill jag inte stupa på V75 om han vinner så strecket är givet.

Mitt femte och sista bud i loppet är Joakim Lövgrens lägesgynnade 5 Very Esterel som värme som en V75-vinnare senast men insatsen i loppet var inte lika vass dessvärre. Jag har överseende med det och ger sexåringen ytterligare en chans när förutsättningarna nu ser gynnande ut på förhand. Min kvintett består av 2 Bellino B, 3 Secret Mission, 5 Very Esterel, 13 Diva Deo samt 15 Hank Von Håleryd.

V75 3: Arvid Stjernswärds Minne 2017, Gulddivisionen, 2140 meter autostart

Min rank: A:2,4,3 B:8,9,12 C:7,5,1 D:10,6,11

Spetsstriden: Svårläst spetsstrid då både 1 Allaballakaitoz, 2 Västerboonthenews och 4 Flex Lane alla är riktigt vassa från start. I kraft av att ha den envisaste kusken i trion så säger jag att vi ser Johnny Takter i tät med 2 Västerboonthenews ut på första långsidan och jag tror heller inte att han släpper ens till favoriten 8 Anna Mix men där aviseras ju prepare varför den frågan ej är aktuell.

Analys: Årets upplaga av Arvid Stjernswärds Minne blev oväntat högklassig och spiran i granen är självfallet 8 Anna Mix som många förutsätter bara ska vinna detta genrep inför hennes nästa uppgift som blir Prix D´Amerique om två veckor. Jag står dock över då läget blev skrynkligt i kombination med ett kuskbyte som ger frågetecken samtidigt som Sofia Aronsson meddelar att hästen ska ha ett passivt upplägg. Att det är bästa hästen råder ingen som helst tvekan om och visst har hon goda chanser att infria favoritskapet men vinner hon vinner inte jag på lördag.

Det är en gammal och allmänt giltig sanning att ledaren vinner fler lopp än favoriten på Jägersro och av det skälet ger jag tipset till Patrick Södervalls startkatapult 2 Västerboonthenews då han är favorit till spets i min bok. Hästen visade dessutom finfin form senast och måste ses med fina vinstmöjligheter även i denna svåra omgivning. Jag gillar även att Johnny Takter kör då han sällan visar syltrygg när han når ledningen hemma på Jägers och jag räknar med att han svarar alla eventuella angrepp som kommer.

Jag lovade mig själv att strecka Lars I Nilssons 4 Flex Lane nästa gång denne skulle dyka upp i startlistorna och jag står vid mitt ord trots tuffare motstånd nu. Flex Lane såg ruskigt tankad ut senast och höll så när på att sticka dit nosen efter en sylvass finish som skrek toppform. Med det loppet i benen samtidigt som läget blev perfekt på hemmaplan så känns han som loppets roliga skräll på lördag. Adrian Kolgjini ersätter Björn Goop den här gången men jag tror han fixar den biten bra och detta är ett av hela omgångens roligaste streck.

Jag offrar även ett streck på Stig H Johanssons fine 3 Claes Boko som verkligen glänste senast i både värmning och lopp. Det såg länge hopplöst ut då från spår tolv men som så många gånger förr så lyckades Örjan Kihlström hitta en stig som ledde fram till knapp men säker seger via sylvass spurt men full spänst över linjen. Mäktigt att både vinna loppet och köra prepare samtidigt. När läget nu blev så bra denna gång så kommer Claes Boko återigen med på lappen. Jag låser på trion 2 Västerboonthenews, 3 ClaesBoko samt 4 Flex Lane.

V75 4: Bronsdivisionen, 2140 meter voltstart

Min rank: A:1 B:7,10,9,11 C:8,6,5,12 D:2,3,4

Spetsstriden: Med vår allra skickligaste ”spår ett-kusk” i vagnen känns det som garantispets för kvicke 1 Flo Rida Sea och trots bronsdebut körs han i spets.

Analys: Nog för att Henrik Södervalls 1 Flo Rida Sea debuterar i bronsdivisionen här men just steget mellan klass 1 och Brons är ganska snällt samtidigt som hästen förmodligen mönstrar bäst form i hela fältet. Lägg därtill kuskplusset när Örjan Kihlström nu sitter upp i sulkyn och uppgiften ser riktigt bra ut. Det är visst uttjatat vid det här laget hur viktig spetsen är på Jägersro men likväl är det geografin som får mig att spika klassdebutanten 1 Flo Rida Sea. Örjan är makalöst bra på att vända volten till sin fördel just från spår ett och ingen gör detta bättre så det står spets och slut i mitt program. Hade vi varit på Åby eller Axevalla hade gardering varit aktuell men nu tror jag inte att de rör Henriks formosande sexåring. Jag fick för övrigt en trevlig pratstund med Henrik Södervall på stallbacken inför senaste loppet och han var då påtagligt uppåt redan inför den starten trots att hästen knappt var spelad alls. Jag hade då Flo Rida Sea som mitt stora drag i finalomgången och det var riktigt tråkigt att han inte fick chansen lite tidigare för nu hann han inte fram till segern men avslutningen var rysligt vass. Nu blir han tyvärr favorit men det ska han oxå vara och jag ser detta som omgångens bästa singelstreck.

Mest rädd är jag för ett annat hemmaekipage nämligen Lars I Nilssons 7 Mr Hot Shot som kan få ett bra lopp fån sitt springspår då hästen är rapp iväg. Just voltstart och springspår kanske inte är Johnny Takter bästa gren men då några av hästarna innanför är direkt tröga ut så ökar chansen till att hitta ner i andraspåret utan att alltför mycket kraft läggs på detta. Spiken landar dock på 1 Flo Rida Sea.

V75 5: Klass 2, 1640 meter autostart

Min rank: A:2,4,1,10 B:7,6,9 C:3,5,11 D:8,12

Spetsstriden: Mitt tips baseras på att 2 Champion Melon plockar en längd på invändige 1 Quattro Töll vilket inte är helt självklart. Väl i spets kommer inte Palle Günther släppa frivilligt.

Analys: På förhand ser det vidöppet ut i den lägsta klassen och det är med viss tvekan som Palle Günther får tipsettan bakom danske gästen 2 Champion Melon. Hästen har visat riktigt fin startsnabbhet trots sin orutin och spets är alltid spets. Frågetecken för att han galopperade i slutkurvan senast och det är verkligen ingen spikkandidat utan endast en positionsvinnare.

Lika given på lappen är Thomas Uhrbergs val i loppet 4 Replay Pellini som jag hållit på med en del. Den här gången blir han hårt betrodd och ska oxå vara så. Jag har svårt att se hur Replay Pellini skulle nå ledningen här men loppet avgörs å andra sidan inte förrän upploppet avverkats och kapaciteten finns definitivt för att vara först över linjen då. Uppdatering fredag: Här kan du läsa en intervju med Thomas Uhrberg.

Eftersom Thomas Uhrbergs andrahäst 1 Quattro Töll drog det intressanta innerspåret så får även denne plats på systemet trots ett kuskminus denna gång. Nu handlardetdock bara om att köra rakt fram för Peter Ingves och det gör uppgiften mindre komplicerad så klart. Hästen visade i alla fall fin form senast och ska tas på stort allvar om han mot min förmodan skulle hålla upp ledningen.

Mitt fjärde och sista streck får Joakim Lövgrens 10 Staro Jersey Side som jag håller som den bästa hästen i fältet. Han har visat på ett kunnande de andra helt enkelt i te matchar även om det ska erkännas att de främsta insatserna kommit utan skor på klövarna. Ett plus för att Staro Jersey Side står helt perfekt inne på pengarna och lyckas Joakim bara ge honom ett vettigt lopp så är han med på målfotot. Jag streckar 1 Quattro Töll, 2 Champion Melon, 4 Replay Pellini samt 10 Staro Jersey Side.

V75 6: Silverdivisionen, 1640 meter autostart

Min rank: A:2 B:- C:5,8,3,1,9,10,11 D:4,7,6,12

Spetsstriden: Otroligt enkelt spetsscenario här då 1 Mr Pellegrino följer bilen till en början men kan omöjligt tänka mig att Lugauer svarar när Örjan Kihlström bestämt ställer frågan med urstarke 2 Aron The Baron som sitter i tät när fältet kommer ut på första långsidan.

Analys: Här kommer hästen med lördagens tveklöst högsta vinstchans och personligen hade jag gärna sett det här loppet inom V4-spelet istället då danske gästen 2 Aron The Baron minst sagt sticker ut och ”alla” kommer att spika honom. Jag själv är inget undantag då jag inte kan hitta någon vettig motivering till varför han ska garderas. Visst kan alla förlora och möjligen vinner han inte riktigt fyra gånger av fem som han är spelad till nu men det är inte långt ifrån så jag stämmer in i favoritkören och kokar mig en kopp kaffe under tiden loppet går. Han är så pass given som spik att jag inte ens bemödar mig med att kommentera presumtiva motbud. Uppdatering fredag: Här kan du läsa en ägarintervju om Aron The Baron. Spik så det sjunger om det på formstarke 2 Aron The Baron.

V75 7: Stolopp, 2140 meter voltstart

Min rank: A:6,3 B:15,13,12 C:10,7,1,2,11,14 D:9,4,5

Spetsstriden: Knapp fördel 6 Mulligan då Thomas Uhrberg aspirerar på att vara landets allra skickligaste voltkusk. Det givna hotet är Peter Untersteiners 3 Sangria Knight och det handlar nästan om slantsingling dessa emellan men säger ändå fördel Uhrberg.

Analys: Ett intressant stolopp med femton systrar i fältet samtidigt som startbilen får stanna i garaget vilket gillas. Jag chansar lote när jag helt står över de stenhårda märrarna 12 Geisha Sund, 13 Red Rose America och 15 Jet Set då de står tufft till som ska plocka fyrtio meter på min tänkta ledare av loppet. De kommer förmodligen tvingas ner på en hög tolvtid för att hinna ifatt och sådant snyter man inte ur sig utan vidare i januarikylan.

I kraft av att vara min knappa spetsfavorit så får Thomas Uhrberg tipset med sin fina 6 Mulligan. Jag hoppas dock att han slipper slå en ”Mulligan” och att vi går iväg i första startförsöket eftersom eventuella omstarter kostar mest energi för de som laddas hårt. För varje omstart minskar alltså chansen för min vinnare och viss oro för att vi ser flera förhållandevis orutinerade kuskar på framvolten men jag tänker ändå vara optimist i detta fall. Förhållandet spets och Jägers är så klart avgörande för tipset men positivt även att Mulligan nu fått ett lopp i benen efter uppehåll så räknar med full snurr på benen nu.

Det givna motbudet både från början och till slut är för mig Peter Untersteiners val i loppet 3 Sangria Knight som debuterade för honom senast. Hon kunde då inte rå på Björn Goops duktiga Basic men med det loppet i kroppen ska formen vara rejält framflyttad och skulle spetsslanten falla till Peters fördel så att Sangria Knight istället sitter i spets in i första böj så är detta tveklöst ekipaget att slå. Låset på 3 Sangria Knight och 6 Mulligan känns helrätt för mig.