«

»

Feb 18

V75 tips ATG lördag 18 februari 2017 Axevalla

På lördag tänker jag ge mig ut på en spännande Pokemon-jakt när jag formerar ett V75 tips till en av mina absoluta favoritbanor nämligen Axevallatravet med dess långa rättvisa upplopp. Det mesta är redan sagt om Axevalla men värt att betona är att innerspåret är mycket gynnsamt att ha bakom bilen här eftersom fältet släpps en god bit in på rakorna vilket gör att accelerationen blir jämn och bra för hästarna längst in. I övrigt ser väderprognosen bra ut i nuläget men avvakta lunchsändningen om du har möjlighet till det.

V75 tips ATG lördag 18 februari 2017 Axevalla

Avdelning 1: A:11,5 B:4,2,1 C:6,3,10 D:7,12,9,8
Avdelning 2: A:9,4 B:11,1,15 C:10,3,13,6,12,7,5 D:2,8,14
Avdelning 3: A:10 B:4,13,2,12,5 C:9,15,14,11 D:6,3,1,8,7
Avdelning 4: A:7 B:5,1,2 C:10,3,9 D:8,6,4
Avdelning 5: A:3,8 B:1,11 C:6,9,2,4 D:10,5,7,12
Avdelning 6: A:7,8,11 B:9,15,3,5C:1,6,10,2 D:12,13,4,14
Avdelning 7: A:9,6 B:3,2,1 C:8,12,4 D:10,5,7

V75 Systemförslaget är på 240 rader och kostar 120 kronor att lämna in på ATG.se. Hos ATG ombud tillkommer inlämningsavgift.

V75 1: Klass 1 Final, 2640 meter autostart

Min rank: A:11,5 B:4,2,1 C:6,3,10 D:7,12,9,8

Spetsstriden: 1 Quattro Töll tar ledningen från start men frågan är hur Thomas Uhrberg gör i nästa skede. Om Örjan Kihlström är aktiv med 5 Picasso Tilly så bör han få överta vilket jag lutar mot.

Analys: Ett trevligt Klass 1-lopp inleder dagen och jag chansar och går kort med två streck. Tipset ger jag till loppets starkaste häst 11 Reggae Hall som tål att gå först i tredjespår under slutvarvet om så skulle krävas. Jag ser Claes Sjöströms häst som den mest distansgynnande av samtliga och läget stör mig inte det minsta då han är en riktig snigel från start. Nu kan hästen istället trava in sig i lugn och ro och sedan hoppas jag på ett tidigt initiativ från kusken. Drömmen vore om ekipaget tidigt kunde köras fram till dödens för då ska chansen varait god till segerkrans. Hästen har gått starkt i varje start på slutet så formstatus oroar inte heller.

Alla vet sedan gammalt att kombinationen sex eller sjusiffriga förstapris och Örjan Kihlström är en kombination som gifter sig riktigt väl. Nu får Örjan låna tömmarna bakom Torbjörn Janssons 5 Picasso Tilly och även om hästen visat viss ovilja att sticka nosen först så väljer jag att betala för ekipaget. Örjan har lurat lågt motiverade hästar först över linjen tidigare och eftersom jag har Picasso Tilly som min spetskandidat så känns han värd att betala för. Jag tror nämligen att Thomas Uhrberg som kör den initiale ledaren 1 Quattro Töll har så pass stor respekt för distansen att han nöjer sig med en bra rygg och detta kan Örjan vara först fram för att erbjuda.

Av övriga så har jag mest respekt för hemmahoppet 4 Top Yllit som redan vet hur det känns att vinna lördagslopp och Mats Kjelléns springare är kraftigt gynnad av den långa distansen samtidigt som han närmast kommer från en bra insats. Trots ett vettigt utgångsläge så finns dock en uppenbar vingelrisk för Jens Laursens uppsittning då hästen tappar från start. Jag låser istället på duon 5 Picasso Tilly och 11 Reggae Hall och hoppas överleva det första slaget på så vis.

V75 2: Stolopp, 2640 meter voltstart

Min rank: A:9,4 B:11,1,15 C:10,3,13,6,12,7,5 D:2,8,14

Spetsstriden: Mest troligt spetsar Örjan Kihlström till en början med 1 Juliana och av de på framvolten så är det nog bara 4 Pearl Face som är aktuell att släppa till. Spåret dock knepigt för Erlend Rennesvik så säger att Örjan sitter i tät vid 500 körda.

Analys: Ett helt underbart spellopp där jag faktiskt har svårt att hitta chanslösa D-hästar och mina fem streck skulle kunnat vara det dubbla här då loppet är av ”alla-kan-vinna-karaktär”. Någon måste få tipset och från ett utsökt startläge ger jag nicken åt underskattade Carl-Johan Jepson som kör färske V75-vinnaren 9 Baharat som står bra till för att upprepa sin bragd. Eric Martinssons märr stod för en visslande avslutning senast och gynnas kraftigt av det långa upploppet. Springbandet gör att chanserna till ett bra slagläge ökar för Carl-Johan och jag ser framför mig att ekipaget sitter i fjärdeplats utvändigt redan in i första sväng. När Calle sedan drar i högertömmen i slutkurvan så blir det åka av och då ska de vara riktigt bra för att stå emot henne till slut. Den med tunn plånbok kanske rent av kan chansspika i ett lopp där kollektivet målar på ordentligt.

Själv streckar jag vidare med 4 Pearl Face som gick vasst efter fel senast och skulle hon sköta sig hela vägen nu så kan hon absolut utmana om segern. Positivt är att hon gick felfritt från spår fyra i volten tillsammans med kusken senast och skulle Erlend komma bra på det så finns till och med ledningen inom räckhåll och då skulle chanserna stiga betänkligt så klart. Givet motbud även med andra löpningsförlopp då det är bästa hästen på startvolten.

Nästa streck får Johnny Takter bakom Petri Puros kapabel 11 Othala som inledde året på ett bästa sätt senast när hon trots galopp längs vägen kunde sticka mulen först. Formen går framåt med det loppet i benen och trots att hon står hårt inne på pengar så ska hon med på min lapp på lördag. Jag har stor respekt för Puros färdigheter som tränare och från detta svåra läge kan hon bli lite glömd av spelarna.

Mina två sista streck får pappa Untersteiner och mest intressant ur hans duo är ickevinnaren 1 Juliana som nu får sveriges bästa ”spår-1-kusk” Örjan Kihlström i vagnen vilket är ruggigt spännande. Ekipaget bör sitta i ledningen in i första sväng här och jag hoppas sedan att Örjan väljer att köra där hela vägen då den positionen är guld värd speciellt i stoloppen. Det som talar mot spetskörning är att det rör sig om årsdebut men å andra sidan finns få vettiga ryggar av hästarna på start och Peter Untersteiner brukar sätta hästarna i fint skick innan de får komma ut på tävlingsbanan.

Efter moget övervägande betalas det även för stallets andra häst 15 Makera som gick oväntat starkt vid V75-seger i förra starten då hon fick göra grovjobb själv. Här kan hon räddas av den långa distansen i kombination med det rättvisa upploppet. Peter har valt att köra henne före 1 Juliana vilket avslöjar vem han tror mer på. Noteras ska dock att han väljer häst innan startspåren förkunnas varför jag ser 1 Juliana med åtminstone jämnmod chans. Mina fem streck går till 1 Juliana, 4 Pearl Face, 9 Baharat, 11 Othala samt 15 Makera.

V75 3: Lärlingslopp, spårtrappa, 2140 meter autostart

Min rank: A:10 B:4,13,2,6,12,5 C:9,15,14,11 D:3,1,8,7

Spetsstriden: Klar spetsfavorit här i Thomas Uhrbergs 4 Kendra Silvio och jag blir förvånad om kusken skulle släppa ifrån sig täten i nästa skede.

Analys: Ni som hänger med på Travtipset vet att jag är speciellt intresserad av vilka ekipage som har spår 10 respektive 13 när dessa spårtrappor dyker upp på kupongen. Från dessa båda lägen brukar kuskarna relativt smidigt hitta vettiga utvändiga slaglägen och när sedan hästarnas rutin vägs in så står de ofta riktigt bra inne i loppet relativt var de hamnar. Den här gången har jag fått storgäddan på kroken gällande det ena av toppspåren då loppets kanske allra bästa häst startar därifrån och jag väljer därför att spika i ett annars vidöppet lopp. Marcus Lindgren måste ha varit stornöjd när han fick se utgångsläget för sin spurtkanon 10 Pokemon Ås och när dessutom loppets kanske vassaste kusk Kevin Oscarsson sitter upp i vagnen så behöver inte så mycket mer sägas egentligen. Detta ekipage står minst sagt ut från övriga för min del och tacksamt noteras även en vinstfri resultatrad som gör att få tar klar ställning för Kevins häst. Som grädde på moset har vi Axevallas dryga upplopp och jag har goda förhoppningar på att herr Oscarsson löser denna ekvation redan halvvägs in på upploppet. Hästen såg mycket formstark ut senast då han satt fast i ryggar för länge för att kunna utmana om segern. Luckan kom först med femtio meter kvar och då sköt han till riktigt bra. Här hoppas jag på tredjepar utvändigt från början och sedan kan Kevin bida sin tid ända till sista rakan innan han drar i högertömmen. Då blir Pokemon Ås riktigt tung att stå emot för de övriga och spiken är given.

V75 4: Gulddivisionen, 2140 meter autostart

Min rank: A:7 B:5,1,2 C:10,3,9 D:8,6,4

Spetsstriden: Innerspåret på Axevalla är mycket gynnsamt och Kenneth Haugstad lär testa rejält med 1 Bruno Di Quattro för att svara ut övriga. Jag håller ändå Björn Goop som knapp spetsfavorit med kvicke 5 Thai Broadway men oavsett vem som spetsar initialt så lär favoriten 7 Nuncio snällt få överta när Örjan Kihlström kör till i nästa skede.

Analys: Här har du att ta ställning till huruvida du tror att Stefan Melander kommer att stryka sin gunstling 7 Nuncio. Skälet till min oro är sättet han uttryckte sig i det utmärkta webbprogrammet Sista Sväng där han intervjuades i söndags efter att startlistan kungjorts. Om Nuncio kommer till start så kan jag inte se honom förlora detta varför jag trots allt väljer att spika i ett uruselt spellopp. Förstår samtidigt att ATG väljer att lägga in detta ickelopp på V75 även om jag starkt ogillar denna typ av lopp där motståndarna ger upp redan vid åsynen av startlistan. Med tanke på att Tarzan kryptiskt varnade för att Nuncio kan komma att strykas om banförhållandet inte skulle vara till belåtenhet så är det av yttersta vikt att du sätter ut reserver i loppet och notera då att 8 Al´s Winnermede är först på turordningen vilket gör denne våldsamt överstreckad i så fall. Jag tror nog ändå att favoriten kommer till start då de tidiga väderrapporterna ser gynnsamma ut och då kan Örjan Kihlström själv välja hur stor vinstmarginalen ska bli. Gissar på en säker längd.

Som förstareserv vill jag ha Björn Goops norrbaggen 5 Thai Broadway som lämpligt nog ligger några hack ner i turordningen. Jag vill hävda att detta är den värsta motståndaren till Nuncio i felfritt lopp och spelvärdet kan bli skyhögt på åttaåringen om Stefan Melander skulle komma att stryka Nuncio. Lika given i första reservrutan som 7 Nuncio är som spik.

V75 5: Klass 2, 1640 meter autostart

Min rank: A:3,8 B:1,11 C:6,9,2,4 D:10,5,7,12

Spetsstriden: Från ett optimalt innerspår så ses 1 Persimmon Face med finfin spetschans och över korta häcken skulle det förvåna om Stefan Söderqvist släpper initiativet ifrån sig.

Analys: Ett öppet försök i lägsta klassen där tolv intressenter ska ut över kort distans. Efter moget övervägande så får Marcus Lindgren tipset bakom starke 3 Brosa AM som kan vara fältets bästa häst. Tränaren kör själv vilket jag sätter ett litet frågetecken för men samtidigt känner han sin häst så pass väl att den effekten inte ska överdrivas. Dödens brukar vara ledigt i loppen och mycket talar för att det är just där vi får se Brosa AM denna gång. Trots det får han tipset även om garderingen känns självklar.

Jag dubblar A-gruppen med Johan Untersteiners talang 8 Can Lane där pappa Peter Untersteiner nu får förtroendet som kusk. Hästen kan öppna bra och hittar bara Peter ner i andraspår utan alltför mycket spår längs vägen så duger fyraåringen gott i aktuell klass. Given på alla system på lördag från ett oddshöjande spår.

Efter viss tvekan väljer jag även att betala för loppets presumtive ledare 1 Persimmon Face som är väldigt effektiv bakom startbilsvingen. Kom ihåg att spets är den bästa positionen även på banor med dryga upplopp så på position kommer favoriten med på mitt system.

Jag avslutar med ett streck i ruta elva för Björn Röcklinger kapable 11 Västerbo Highscore som kan casha in en riktig ”Highscore” om det skulle bli överpace i loppet. Hästen tillhör tveklöst de bättre i loppet och Ulf Eriksson kör väldigt vårdat enligt min mening. Jag betalar för 1 Persimmon Face, 3 Brosa AM, 8 Can Lane samt 11 Västerbo Highscore.

V75 6: Lördagsloppet, 2640 meter voltstart

Min rank: A:7,8,11 B:9,15,3,5C:1,6,10,2 D:12,13,4,14

Spetsstriden: Jag sätter knapp fördel på att Kim Eriksson snor åt sig ledningen tillsammans med kvicke 3 Tibau och gissar sedan att han testar där en bit. Utmaningen ligger främst i att passera 1 Campo Dell Oro.

Analys: Jag blir alltid varm i hjärtat när det fantastiska Lördagsloppet dyker upp inom ramen för V75. Jag förstår att ATG vill ha med Nuncio på kupongen och får helt enkelt ha överseende med det denna gång. Spelmässigt är det så klart en gigantisk flopp att man väljer att lyfta ut ett smått fantastiskt fint Bronslopp istället för ickeloppet där Nuncio ska köra snabbjobb men man kan inte få allt som spelare. Jag testar att bryta ut en trio ur detta öppna sällskap. Tipset går till Veijo Heiskanens relativa nyförvärv 7 Benjamin Evo som vann direkt för sin nye tränare efter att tidigt ha hittat till spets. Från ett bra läge så kan den finska hästen vara obesegrad i nya regin även efter lördagens lopp.

Jag gillar även Robert Berghs starke 8 Balfour som gynnas mycket av den långa distansen här. Spåret drar ner chansen en del men å andra sidan har Robert ett extra halvvarv på sig att ta igen den terräng man förlorar i startmomentet. Balfour tål nämligen att gå en rejäl repa ute i tredjespår om så skulle krävas och strecket är givet för mig.

En som däremot kan komma bra på det från start är lägesgynnade 11 Great King Wine som är kvick i tassarna samtidigt som han har en bra startkusk i vagnen i Stefan Söderqvist. Från ett tvättäkta springspår kan Great King Wine vara först iväg från tillägsvolten och hittar bara Stefan ner i låt säga andrapar utvändigt så ska ekipaget tas på största allvar. Jag låser loppet med trion 7 Benjamin Evo, 8 Balfour samt 11 Great King Wine.

V75 7: Silverdivisionen, 1640 meter autostart

Min rank: A:9,6 B:3,2,1 C:8,12,4 D:10,5,7

Spetsstriden: Inget snack om annat än att 5 Orrizonte Trio spetsar till en början men den körs knappast i tät utan jag räknar med att Carl-Johan Jepson är med på noterna från start med 6 Diggers Elias som har goda chanser att vara den som tar över i nästa skede.

Analys: Jag har sparat två streck till epilogen och räknar med bra chans att lösa ekvationen på så vis. En av mina hörnstenar inom travet är att kombinationen Örjan Kihlström, bra bakspår och vettig häst innebär att ekipaget konsekvent underskattas. Så är även fallet här då han kör Roger Walmanns formkort 9 Beppe AM som jag håller som fältets bästa häst. Utifrån det så behöver det inte vara fel att spika sexåringen men jag har fått upp intresset för loppets trolige ledare. Dessutom agerade Beppe AM rent av korkat från samma utgångsläge i lördags i samband med finalpasset på Solvalla. Som trolig favorit i loppet känns det ljummet när du ser ett ”G” där förklaringen till galoppen är oklar. På den här nivån finns inte utrymme för några skavanker hos hästarna och det i sig är grund för gardering.

Min dubbling sker med David Perssons för dagen stekhete 6 Diggers Elias som kan flytta på sig från start och med vakne Carl-Johan Jepson i vagnen som förspills knappast den möjligheten. För tydlighetens skull så handlar det om att vara först fram utvändigt om initialt spetsande 5 Orizzonte Trio som tar ledningen till en början. Där väntar dock rygglopp varför det främst handlar om att ta sig förbi värsta spetshotet 3 Emmett Brown men det räknar jag kallt med att Carl-Johan löser. Väl i spets ska den formstarke valacken tas på största allvar. Mitt lås består alltså av 6 Diggers Elias och 9 Beppe AM.