«

»

Jan 20

V75 tips ATG lördag 21 januari 2016 Färjestad

På lördag är det min gamla hemmabana Färjestad som tar emot V75-bussen och i ärlighetens namn är det en spelmässigt iskall omgång vi bjuds på. Börjar dock med en sedvanlig koll på mitt V75 tips i lördags där Aron The Baron var illa ute i början av sitt lopp efter att ha blivit av med ledningen men Örjan visade sig som väntat vara den bäste kusken då han omgående skapade sig en lucka att gå ut i sedan var loppet slut. Min andra spik Flo Rida Sea stred tappert i ledningen men fick se sig passerad av en vasst avslutande Frankie Brodde i sista stegen. Den sportsliga höjdpunkten stod Johan Untersteiners M.T King Of Cash för då han på ett enastående starkt vis plockade ner kapabel Aileron från dödens trots att han tvingades till en dryg förstakurva i tredjespår. Den insatsen gav mig faktiskt Harper Hanoversvibbar och jag blir inte det minsta förvånad om hästen står på startlinjen i epilogen av V75 lördagen 27 maj i år men då förutsätts att han inte tjänat för mycket för att kliva över tilläggsgränsen om 700.000 kronor. Att hästen har där att göra har han nu visat i alla fall. Vi kliver över till veckans travtips istället.

Uppdatering fredag: ATG har nu lagt upp sitt populära intervjublock klicka här.

Uppdatering fredag: Här ger Björn Goop sitt V75 tips till Färjestad imorgon lördag:

Det är alltså Färjestadstravet som står för värdskapet och här kan du tänka på att bankroppen snabbt blir hård vid nederbörd så låt oss hoppas på fint väder. Färjestadstravet anses vara en av landets snabbare banor och vi kan se tendenser till rena glädjetider här ibland. Upploppet är kort så ledaren har en större fördel här än på många andra travbanor. Man har vare sig vinklad vinge eller openstretch och det är en klassisk tusenmetersbana. Utfarten till stallbacken återfinns på bortre långsidan och har därför ingen som helst påverkan på loppet. Innerspåret kräver en extra kvick och teknisk häst bakom bilen speciellt gäller detta vid start på den bortre långsidan då bilen släpper fältet strax efter kurvan. Betydligt bättre med spår längre ut alltså och jag håller spår sex som ett minst lika gynnsamt läge som spår ett bakom bilen vid sprinterdistans.

Vad gäller själva V75 omgången så föll ATG tyvärr för trycket den här gången när de gav plats åt Sveriges bästa vinterhäst On Track Piraten där det endast är transporthinder emot som jag läser loppet. Trist för oss V75-spelare att helt gå miste om ett tävlingslopp men unnar samtidigt vråltrevlige tränaren Hans-Ove Strömberg att få visa upp sin fantastiska häst ännu en gång. Det loppet tillsammans med Silverloppet sänker tyvärr spelvärdet rejält på omgången och frågan är inte om det blir jackpot utan snarare om det till och med kan bli en dubbeljackpot med infrusna sexor. Det kan med andra ord vara upplagt för en flerkupong på lördag då även ett par av de övriga loppen ser skiktade ut på förhand. Mitt personliga mål blir att bygga upp en spelkassa inför onsdagens overkligt häftiga V86 omgång där det är trippeljackpot samtidigt som omgången delvis körs på Åby vilket alltid är lika skoj. Här följer mitt V75 tips.

V75 tips ATG lördag 21 januari 2016 Färjestad

Avdelning 1: A:1,2,7 B:8,10,5,4 C:6,3,9 D:12,11
Avdelning 2: A:1,11 B:8,2,6 C:3,9,4,10 D:12,7,5
Avdelning 3: A:2 B:- C:3,5,9,7,4 D:8,1,6
Avdelning 4: A:1,6,14,10 B:13,5,12,11 C:2,9,8,7 D:4,3
Avdelning 5: A:3 B:5,2,6,7 C:9,11,4,10 D:1
Avdelning 6: A:3 B:8,11,5,10 C:4,2,7,6 D:12,9,1
Avdelning 7: A:11,1 B:14,10,9,13 C:15,8,7,6,5 D:2,4,3

V75 Systemförslaget är på 240 rader och kostar 120 kronor att lämna in på ATG.se. Hos ATG ombud tillkommer inlämningsavgift.

V75 1: Klass 1, 1640 meter autostart

Min rank: A:1,2,7 B:8,10,5,4 C:6,3,9 D:12,11

Spetsstriden: Trots ett lurigt innerspår så hålls 1 Charming Soldier som knapp spetsfavorit i min bok. Han utmanas främst av sig själv då han uppträdde direkt korkat senast så en startgalopp kan inte uteslutas och i så fall sitter Johnny Takter i spets med snabbe 2 Önas Igor. Den av dessa som spetsar kommer oxå att köras i tät och felfri är det fördel Petter Karlsson bakom 1 Charming Soldier.

Analys: Om Kåre Axelssons 1 Charming Soldier bara håller sig till rätt gångart så ses han med goda möjligheter att leda detta Klass 1-försök runt om. Egentligen gillade jag inte alls vad jag såg av Charming Soldier senast men banan var inte optimal den dagen samtidigt som något verkade störa hästen. När Kåre plockar ut honom nu igen på V75 så utgår jag från att man kollat igenom hästen ordentligt och att han står på fyra friska ben. Är han bara 90 procent så bra som han var vid segern på Sundbyholm för fyra starter sedan så blir han mycket svårslagen. Ändå går det inte att lita på honom fullt ut efter senaste debaclet då han skruvade upp sig från start med ordentlig startgunga som följd. Distansen är annars perfekt för denna skohäst och jag utgår från att han går med samma huvudlag och vagn som vid segern. Även om innerspåret är negativt att ha vid sprinterdistans på Färjestadstravet så bör detta inte bekymra Charming Soldier som verkligen följer bilen när han är i balans. Given tipsetta men lika självklar att gardera pga hans osäkerhet.

Skulle han hoppa från start så uppstår ett drömläge för Johnny Takter bakom Stefan Björkvalls 2 Önas Igor som även han är långt snabbare än snittet. Skulle ekipaget komma till spets så är det ekipaget att slå och med två självklara spikar i omgången så får Önas Igor plats på min lapp. Med två lopp i benen efter lite uppehåll bör han vara redo för stordåd denna gång. Klart värst emot min tipsetta.

Jag lyxar med en superskräll i Marcus Schöns uppsittning 7 High Expectation där jag möjligen har lite väl ”High Expectations” men jag har verkligen gillat vad jag sett av märren på slutet och utvecklingskurvan pekar rakt upp i skyn. Läget sänker den lilla chans som finns då hon inte alls är snabb ut men skulle det bli överpace på tillställningen samtidigt som Marcus hittar en bra rygg genom slutkurvan så kan hennes sylvassa avslutning bita bra. Hon vinner i alla fall loppet oftare än var hundrade gång som hon spelas till och detta är min storskräll i hela omgången. Uppdatering fredag: Här kan du läsa en intervju om starke 8 Pharon Face som är aktuell vid ytterligare gardering. Tre streck för mig på 1 Charming Soldier, 2 Önas igor samt 7 High Expectation.

V75 2: Klass 2, 2140 meter voltstart

Min rank: A:1,11 B:8,2,6 C:3,9,4,10 D:12,7,5

Spetsstriden: En svårläst spetsstrid där fördel åt innerspårets Mikael Lindblom och hans snabbfotade bjässe 1 Arnold Scoop och skulle spetsen försvaras så ser jag ingen anledning till varför han ska släppa. Utmanas främst av 6 Radjah D´Inverne som verkar kvick.

Analys: Den lägsta klassen blev intressant då bästa hästen 11 Titan Brodde drog en nitlott i spårlottningen. Å andra sidan har han varit osäker på benen så ur det perspektivet ökar nu chansen för Örjan Kihlström att få iväg honom felfritt. Jag intervjuade Marcus Schön inför senaste starten och han höll då detta som en ruggigt bra häst för klassen och efter många år hos Tarzan så har Marcus att jämföra med varför de orden är tunga. Hästen var inte alls till sin fördel senaste och dummade då bort sig direkt men i starterna innan har han visat klar överkapacitet för detta sällskap och Örjan från bakspår är dessutom alltid en favoritkombination så med på kupongen ska han. Uppdatering fredag: Här kan du läsa en intervju med Örjan Kihlström.

Tipsettan får dock amatörtränade Örebroekipaget 1 Arnold Scoop som har Mikael Lindblom i vagnen. Skälet till detta är att jag ser Mikael ta hand om ledningen vilket är lite extra intressant med tanke på Färjestads korta upplopp. Låt gå att motståndet var enklare senast men hästen behövde heller inte tömmas för att gå undan från ledningen då och Titan Brodde får inte ha en dålig dag på jobbet om han ska vara före min tipsetta i mål. Som amatörtränad och amatörkörd så kommer strecken hållas ner på detta ekipage vilket jag tackar för. Det är ju dessutom alltid lite enklare att bara köra rakt fram och lyckas bara Mikael vända upp vettigt så ser detta riktigt spännande ut.

Värst emot av övriga håller jag Christina Medins starke 8 Bowling Triple X för att vara då detta är en riktigt bra häst. Läget är dock prekärt då Andre Eklundh kan få svårt att hitta ut från sitt instängda läge. Startryggen är förvisso bra och då Bowling Triple X kan öppna vettigt i volten så samtidigt som han har rygg på min spetsfavorit så finns vinnarhålet i spel från start. Hästen tillhör dock favoritskaran och det är förmåga om för att han ska vara aktuell att betala för på min lapp även om kapacitet för seger så klart finns där vid lucka. Låset består istället av 1 Arnold Scoop och 11 Titan Brodde.

V75 3: Färjestads Jubileumslopp, Gulddivisionen, 1640 meter autostart

Min rank: A:2 B:- C:3,5,9,7,4 D:8,1,6

Spetsstriden: Här ställs en gäng riktiga startkanoner på linjen och jag förväntar mig en sjövild öppning då både 1 Al Dente, 2 On Track Piraten, 3 Highspeed Call, 5 Royal Fighter, 7 Francais Du Gull samt 8 Allaballakaitoz alla är riktigt effektiva en första biten. Efter moget övervägande så säger jag att Daniel Olsson spetsar initialt med 3 Highspeed Call för att senare släppa när Johnny Takter kör till med 2 On Track Piraten så snart rusningen lagt sig.

Analys: Ett ynkligt ihåligt vinterguld där segerchecken kan ställas ut redan nu på Hans-Ove Strömbergs läckre 2 On Track Piraten och ur en spelares perspektiv är det bara att beklaga att detta lopp gavs V75-status. Du kan med gott samvete gå ut i köket och koka dig en kopp kaffe under tiden loppet går. Scenariot är att vi här får se några av konkurrenterna leka rommen av sig till en början bara för att kort senare ännu en gång få avnjuta 2 On Track Piratens förkrossande överlägsenhet i klassen denna tid på året när alla verkliga konkurrenter antingen är i Frankrike alternativt gått på vintervila. Detta lopp är ändå aningen hårdare än vad han mötte senast på Romme där konkurrenterna dock överraskade genom att ge honom ett tuffare lopp än väntat men den gången fanns Klaus Kern i startlistan med sin Partout Simoni som offrades för spänningen och ser nu ingen som är villig att offra sin häst på det sätt som då skedde. Nej, här kan Johnny Takter ta en lugn start då han sitter perfekt till i andraspåret för att sedan köra till så snart spetsrusningen avstannat. Ingen lär svara honom och väl i spets finns inte förlust på min himmel och han kan även växla ner packet på speed om Johnny så önskar. Viktigt att tänka på här är att du sätter ut reserver och notera då att 9 Thai Broadway är etta på turordningen så denne är inte aktuell att strecka som förstareserv i händelse av strykning av On Track Piraten. Jag ser tyvärr inget sätt att fälla så spik på 2 On Track Piraten får det bli.

V75 4: Helge Solos Lopp, Kallblod, 2140 meter voltstart

Min rank: A:1,6,14,10 B:13,5,12,11 C:2,9,8,7 D:4,3

Spetsstriden: Mitt travtips bygger helt på att Magnus O Jonsson vänder upp tillräckligt bra för att försvara ledningen med 1 Hallsta Vinnex som sedan körs i ledningen.

Analys: Här kommer omgångens spelmässiga höjdpunkt som jag försöker lösa med en kapabel kvartett. Tipset går till min presumtive ledare 1 Hallsta Vinnex som glänste så smått vid segern senast så att formen sitter där råder inga tvivel om. Ironiskt nog är hans värste motståndare han själv då han galopperar alltför ofta för att göra honom till ett reellt spikalternativ. Spets är spets även i kallblodsloppen och tipsettan är given. Han står dessutom perfekt inne på pengar i loppet.

En som såg riktigt trevlig ut senast var Kjell Hultmans norskättade 6 Reiug som blir farlig förutsatt att Magnus Jakobsson hittar ut från sitt luriga innerspår på tillägg. Löser sig bara den biten så biter spurten bra från denna kant.

Jag betalar även för fältets i särklass bästa häst 14 Bellfaks trots att han står visset till med bakspår på tillägg. Även här pekar formnålen rakt upp i skyn och med skicklige Mikael J Andersson i vagnen kommer hästen i alla fall ges chansen att visa sin enorma styrka och jag blir inte förvånad om han lägger alla på rygg till slut.

Det fjärde benet i mitt lås är av ren kuskkaraktär då Björn Goop nu sitter upp bakom norske 10 Liheim Svarten som för sin del inte alls imponerat på slutet. Kuskplusset är dock av bibliska mått och vi har många gånger förvånats av hur Björn hittat nya växlar just på kallbloden där kuskskillnaden märks som allra mest. Min kvartett heter 1 Hallsta Vinnex, 6 Reiug, 10 Liheim Svarten samt 14 Bellfaks.

V75 5: Silverdivisionen, 2640 meter autostart

Min rank: A:3 B:5,2,6,7 C:9,11,4,10 D:1

Spetsstriden: Med tanke på hur otäckt startsnabb 3 Fossens Bonus varit på senare tid så kan jag inte se hur Björn Goop ska kunna svara ut med 2 Thai Navigator även om denne visat sig snabb ut. Självfallet kommer Björn försöka men Mmagnus Jakobssons häst är snabbare första femtio metrarna vilket avgör.

Analys: Här kommer V75 omgångens andra straffspark och jag har mycket svårt att se hur Magnus Jakobsson ska bränna detta när han lägger upp bollen på straffpunkten. I skrivande stund är Fossens Bonus våldsamt stor favorit på 69 procent men jag ser framför mig att procenten på honom kommer att sjunka som en gråsten på lördag eftersom ”experterna” kommer att skrika sig hesa om Björn Goops uppsittning 2 Thai Navigator där en jänkarvagn nu ska hängas på så den kommer i sin tur att stiga som en Sputnik på spelet vilket sannolikt gör procenten på 3 Fossens Bonus mer rimlig till slut. Full marchorder från start gäller och då kan ingen i detta fält ta emot 3 Fossens Bonus vare sig från början eller till slut som jag ser det. Jag oroar mig inte heller för den långa distansen då hästen efter kastration verkar lugn som en filbunke vilket inte alltid varit fallet. Om kaffet kallnat från V75-3 så har du här ett par minuter på dig att hämta en påtår för någon egentlig spänning kan jag inte se i denna avdelning som med största sannolikhet är över redan efter femtio meter när Magnus tagit han om spetsen. Det är egentligen bara sjukdom emot då Fossens Bonus även visat att han klarar av sämre banunderlag om så skulle ske. Inte lika klar som Piraten men inte långt ifrån och jag klarar inte av att motivera en gardering av Fossens Bonus med dessa förutsättningar. Reglerna är sådana att jag som spelare måste spela bollen där ATG lagt upp den och detta är en putt på knappa metern som bara ska i koppen. Här kan du läsa en intervju med Magnus Jakobsson.

Som två i ranken väljer jag att lägga den spurtvasse norsken 5 Petter Rags som är en häst jag verkligen diggar. Åsbörn Tengsareids tioåring har med råge visat att han duger i svensk lördagsmiljö. Skulle Fossens Bonus komma bort på något sätt så tror jag mest på Petter Rags. Det viktigaste att tänka på är dock att inte lägga 7 Indoor Voices som tvåa då hon kommer först på turordningen i händelse av strykning av min spik 5 Fossens Bonus.

V75 6: Bronsdivisionen, 2140 meter autostart

Min rank: A:3 B:8,11,5,10 C:4,2,7,6 D:12,9,1

Spetsstriden: Här ger jag fördel åt Örjan Kihlström och 3 Lincoln Lawyer som sida vid sida bör munna ta emot snabbe 4 Peder Mykla för att sedan köras i tät.

Analys: För den som söker ytterligare ett spikbud i omgången så finns här ett klart vettigt alternativ Stefan Melanders formkort 3 Lincoln Lawyer då ledningen ska ligga inom räckhåll och väl där ska det till sjukdom eller något annat konstigt för att Örjan Kihlström ska lägga detta lopp. Jag trodde mycket på Lincoln lawyer näst senast men då valde Örjan oväntat att sätta sig fast i tredje invändigt men när han slutligen fick fritt så var det fin spänst i steget. Avslutningen senast vittnade om fortsatt knallfärger och Muscle Yankee-sonen är. tveklöst en av fältets bättre hästar.

Allra bästa hästen är dock Ulf Stenströmers femåring 8 Pampalo som gick ruskigt starkt senast. Nu handikappas han dock av det sämsta läget och det kan kosta en del innan han ens är framme för att utmana min tipsetta. En annan sak som talar emot Ulf Ohlssons uppsittning är det faktum att han galopperat i de fyra senaste starterna men skulle han sköta sig så är han med långt fram på målfotot och detta ser jag som värsta motbudet.

En annan duglig och formstark häst har Peter Untersteiner i 11 Mellby Ciceron som stod för en riktigt vass insats vid segern senast. Läget drar så klart ner chansen en del men det gör samtidigt att spelet på honom hålls nere och strecket är givet när man som jag garderar upp loppet.

Stallformen pekar rakt uppåt hos stall Stig H Johansson för dagen och när 5 Scampi nu fick ett spännande startspår så kommer även han med på klappen. Hästen såg jättefin ut vid enkel spetseger senast och Ville Karhulahti ser hästen varje dag i träningen och har dessutom kört honom med fördel bland annat senast så den biten oroar icke.

I rädsla för att åka på en ”Snyting” så ger jag mitt sista streck till Reijo Liljendahls 10 Snyting som fått en bra startrygg i min tipsetta 3 Lincoln Lawyer och förhoppningsvis kan Torbjörn Jansson förvalta detta till ett gynnsamt slagläge i låt säga tredjepar utvändigt. Skulle det lyckas så finns form och fart för att utmana om segern. Jag streckar

 

V75 7: Stolopp, 2140 meter voltstart

Min rank: A:11,1 B:14,10,9,13 C:15,8,7,6,5 D:2,4,3

Spetsstriden: Oskar Svanberg drog vinstlotten i spårtombolan och jag tror och hoppas att vi ser hans 1 Tiller vända upp till ledningen och då lär hon köras där. Lite av en chansning dock.

Analys: Till detta roliga stolopp har jag två streck kvar att fördela och då tillämpar jag devisen spetsdjuret samt bästa hästen. Att Johan Untersteiner sitter bakom den bästa hästen för dagen i hans 11 Lone Star tycker jag framstår ganska tydligt och när hon dessutom fick det bästa spåret av tilläggshästarna så känns det helt naturligt att rikta tipsnicken åt detta håll. Att resultatraden ser rent bedrövlig ut är något jag snarast tackar för då många spelare tittar på sådant. Bakom döljer sig dock ett par riktigt skarpa prestationer på slutet som gör valet enkelt. Här kan Johan välja om han vill köra rakt fram direkt eller om han ska chansa i ryggar. Jag hoppas på ett offensivt upplägg dock.

Jag säkrar upp med alltid lika entusiastiske Oskar Svanbergs spetsbud 1 Tiller som jag är inne på att hon kan leda hela vägen. Av okänd anledningen tycks just ledningen vara av större betydelse bland märrarna och jag tar därför Tiller på extra stort allvar här. Jag hade en trevlig pratstund med Oskar på stallbacken på Solvalla i samband med att han valde ut Tiller som Rikstravshäst och nu vill han garanterat visa upp sitt fynd inför den stora publiken. Jag låser loppet med 1 Tiller och 11 Lonely Star.